موضوع تجارت الکترونیک و فروشگاه اینترنتی همواره در حال گسترش است. صاحبان کسب و کارهای خرده فروشی برای گسترش فعالیت های خود با هدف پیشی گرفتن از رقبا به فکر ایجاد زیرساخت تجارت الکترونیکی برای فروش آنلاین افتاده اند. به این منظور فعالیت خود را در بخش فروشگاه های اینترنتی گسترش می دهند.
خرده فروشان سنتی برای موفقیت در فروش آنلاین، باید با این حوزه آشنایی داشته باشند. از این رو ما در این مطلب به معرفی پایه های اصلی در کسب و کارهای آنلاین و بالاخص فروشگاه اینترنتی می پردازیم.
شناخت پایه های اساسی فروشگاه های اینترنتی
این روزها بخاطر گسترش بیزینس های آنلاین، این طور تلقی شده است که راه اندازی و کسب درآمد از فروشگاه های اینترنتی بسیار ساده است. اما باید ببینیم که چند درصد از این سایت های فروش آنلاین موفق بوده و تبدیل به برند شده اند؟ با کمی تامل به این نتیجه می رسیم که ورود به هر حوزه نیاز به مطالعه و برنامه ریزی درست دارد. بنابراین برای ورود به این حوزه، و قبل از شروع کار باید پایه های اصلی این کسب و کار را بدانید :
زیرساخت های لازم
بالاخره آغاز هر کسب و کاری، نیاز به زیر ساخت دارد. زیرساخت ها برای شروع کار ضروری بوده و برای ادامه کار ضروری تر هستند. منظور از زیرساخت در فروشگاه های اینترنتی، ابتدا همان بستری است که مشتری برای انجام خرید اینترنتی به آن مراجعه می کند یعنی وب سایت و فناوری اطلاعات مربوط به آن. در ادامه موارد مربوط به امور مشتریان، سیستم های مالی و منابع انسانی.
بازاریابی و جذب مشتری
بعد از ایجاد فروشگاه اینترنتی و زیرساخت های آن، لازم است مردم آن را بشناسند. این مورد در فروشگاه های فیزیکی و آنلاین متفاوت است. فروشگاه فیزیکی بالاخره چون در دید مردم قرار دارد مشتریان خود را خواهد داشت اما در مورد فروشگاه های اینترنتی اینطور نیست.در فروشگاه های اینترنتی برای جذب مشتری باید مخاطبان هدف را وارد سایت خودتان بکنید و این کار بدون بازاریابی امکان پذیر نیست.
روش های پرداخت
برای راحتی فرایند خرید توسط مشتری، فروشگاه های اینترنتی باید روش های متنوعی را برای پرداخت در سایت قرار دهند. مثلا پرداخت آنلاین از طریق کارت های عضو شبکه شتاب با درگاه های مختلف یا روش پرداخت در محل.
پرداخت در محل یا COD، یکی از روش های پرطرفداراست که باعث اعتمادسازی و افزایش اطمینان مشتری بابت خرید آنلاین می شود. در این روش، مشتری مبلغ خرید خود را هنگام دریافت سفارش، بصورت نقدی (یا با کارتخوان سیار)، به مامور تحویل بسته میپردازد.
امنیت
در تجارت الکترونیک، امنیت یکی از موضوعات مهم است. این مورد نیز از مسائلی است که باعث اعتماد مشتری به شما در خریدهای بعدی می شود. مشتری شما امنیت را در فرآیند خرید و پرداخت هزینه، حفظ اطلاعاتش در سیستم شما و در پاسخگو بودن شما نسبت به مشکلات احتمالی در فرایند خرید و ارسال می بیند. پیگیری تحویل خرید و سعی در حل مشکلات مشتری باعث ایجاد حس امنیت در مشتری می شود.
لجستیک
به جرات می توان گفت لجستیک پایه و ستون فروشگاه اینترنتی است. مثال های زیادی وجود دارد که در آن ها به خاطر مشکلات لجستیکی در یک فروشگاه اینترنتی، نارضایتی مشتریان زیاد شده و سود شرکت به خاطر افت مشتری به شدت کاهش پیدا کرده است. عکس این موضوع نیز درست است. در یک سیستم لجستیک کارآمد، سفارشات به موقع تحویل داده می شود، تکریم مشتری صورت گرفته و موارد برگشتی به درستی مدیریت می شوند. در این صورت است که مشتری راضی از خرید، دوستان خود را نیز دعوت به خرید از سایت شما خواهد کرد.
درخصوص لجستیک، سه موضوع مهم وجود دارد که باید آنها را همواره در تجارت الکترونیک مد نظر قرار داد:
سیستم های مدیریت اطلاعات
قسمت اصلی در لجستیک، بخش سیستم های اطلاعاتی و نرم افزار و سخت افزار آن است. این سیستمهای اطلاعاتی باید بتوانند ارتباط خوبی بین فروشگاه اینترنتی و انبار شما برقرار کنند. هرگاه یک سفارش جدید در سایت ثبت میشود، باید اطلاعات آن بطور خودکار برای انبار ارسال گردد، موجودی کالا در نرمافزار انبار و دیتابیس سایت بروزرسانی شود، و پس از ارسال سفارش تاییدیهای به سایت داده شود تا اطلاعات حمل سفارش را به اطلاع مشتری برساند.
در بسیاری از موارد، فروش یک سایت تنها از سایت نبوده و از طریق کانال های دیگری (مثلا شبکه های اجتماعی یا بصورت حضوری) صورت می گیرد. در مواردی نیز فروش بصورت just in time بوده موجودی در فروشگاه قرار داشته و در انبار نیست. در این موارد نمایش موجودی درست انبار به شدت به سیستم های اطلاعات لجستیک بستگی خواهد داشت. یک سیستم مدیریت اطلاعات کارآمد همواره بروزرسانی شده و از فروش محصول بدون موجودی توسط سایت جلوگیری می کند. چون یکی از بدترین چیزهایی که به اعتبار سایت لطمه می زند، فروش محصول بدون موجودی در انبار است.
بنابراین، تنها با داشتن سیستم های مدیریت اطلاعات لجستیکی کارآمد است که میتوانیم ادعا کنیم که تجارت الکترونیک و فروشگاه اینترنتی مان درست کار میکند. یکی از این سیستم های کارآمد متعلق به شرکت لجستیکی پایگان است که با تمرکز روی تحکیم سیستم های مدیریت اطلاعات خود، مدعی تضمین خدمات لجستیکی برای تمامی کسب و کارهای آنلاین است.
انبارداری و بسته بندی
انبارداری در لجستیک، کمی با معنای متعارف این کلمه تفاوت دارد. در لجستیک انبارداری فقط شامل ذخیره سازی کالا نمی شود. در انبارداری لجستیکی فرآیندهایی از قبیل تقسیم بندی فضای انبار، انبارش، جورچینی، کنترل ورود و خروج کالا، کنترل موجودی و … صورت می گیرد. همچنین بعد از ثبت سفارش برای یک محصول، فرایند آماده سازی شامل برداشت، بسته بندی، برچسب زنی و پرینت و الصاق فاکتور سفارش انجام می شود که بسته را آماده ارسال می کند.
ارسال
بعد از آماده سازی سفارش ها در انبار، نوبت بخش ارسال است که کار خود را به دستی انجام داده و بسته ها را در آدرس های معین شده توزیع کند. این مرحله آخر در لجستیک است و مسئله زمان (همانطور که همگی مان تجربه کرده ایم) در آن بسیار مهم است. کارآمدی این بخش علاوه بر وجود زیرساخت های لازم در منطقه تحت پوشش، به کارآمدی مراحل قبلی نیز وابسته است. این بخش از لجستیک در تجارت الکترونیک همواره مورد توجه بوده است. زیرا مشتری تنها چیزی که در خرید آنلاین خود بطور ملموس درک می کند نحوه تحویل سفارش است. پس باید توجه ویژه ای به نحوه ارسال و تحویل سفارش داشته باشید.
- ۹۷/۰۹/۱۰