بعد از معرفی برترین شرکتهای لجستیکی دنیا و ارائهی اطلاعات مفیدی از خدماتی که این شرکتها در سطوح مختلف انجام میدهند، لازم دانستیم که درخصوص فروشگاه اینترنتی نیز همین روند را تکرار کنیم. چرا که این دو صنعت، یعنی لجستیک و تجارت الکترونیک، رابطه تنگاتنگی با هم دارند.
تاریخچه و معرفی فروشگاه اینترنتی آمازون
آمازون بزرگترین فروشگاه اینترنتی دنیاست! شاید همه شما با تاریخچه این شرکت مختصری آشنایی داشته باشید. این برندِ نام آشنا درواقع یک شرکت تجارت الکترونیک و پردازش ابری است که دفترش در سیاتل واشنگتن قرار دارد. آمازون در سال ۱۹۹۴ توسط جف بزوس تأسیس و کار جدی فروشگاه اینترنتی خود را از سال ۱۹۹۵ آغاز کرده است. این فروشگاه کار خود را با فروش آنلاین کتاب آغاز و به مرور تنوع محصولات خود را افزایش داد. امروزه در آمازون هر محصولی که به ذهن شما میرسد، وجود دارد!
نام آمازون از روی رودخانه آمازون در آمریکای جنوبی که نام بزرگترین رود جهان است گرفته شده که جف اعتقاد داشت که سایت کوچکش روزی به بزرگترین کتابخانه جهان تبدیل خواهد شد. از سال ۲۰۰۰ لوگوی رسمی آن یک پیکان بوده که از حرف a تا z کشیده شده و به شکل یک لبخند و به نماد رضایت مشتریان از خرید خود است. طرح تجاری آمازون در زمان شروع کمی غیرعادی اما زیرکانه بود. چون بعدها این پیکان، معنی دیگری نیز یافت. اینکه در آمازون (amazon)، هر کالایی که نام آن از A تا Z باشد (حرف اول و آخرِ حروف الفبای لاتین) برای خرید یافت میشود!
نکته جالب توجه اینکه آمازون، سایتهای فروش متفاوتی در کشورهای مختلف دنیا دارد. همین امر نیز یکی از دلایل شهرت جهانی آمازون است. اکنون امازون بیش از ۳۶۰،۰۰۰ کارمند دارد. بیش از ۱۸۰ انبار، ۲۸ مرکز دستهبندی، ۵۹ مرکز ارسال بسته و ۶۵ منطقه معین برای ارسالهای دوساعته را نیز باید به این آمار اضافه کنیم.
آمازون چه محصولاتی میفروشد؟
آمازون در ابتدا برای گسترش تنوع محصولات خود اقدام به فروش محصولات فرهنگی دیگر مثل سیدی، دیویدی، نرمافزار و بازیهای کامپیوتری در کنار فروش کتاب کرد. بعد از آن آمازون هر محصول قابل فروش و ارسالی را به مجموعه محصولات خود اضافه کرد، هر چیزی که فکرش را بکنید! و با موفقیتی که در این زمینه بدست آورد، به بزرگترین خردهفروشی اینترنتی جهان تبدیل شد. با این وضعیت، آمازون در ایالات متحده چنان قدرتی یافت که امروزه میتواند در قیمتگذاری اجناس در این کشور موثر باشد. تاثیری که آمازون در میزان تورم قیمتها در امریکا دارد، اصطلاحأ “اثر آمازون” نام گرفته است!
آمازون مدتی است که گام را فراتر گذاشته و اقدام به فروش محصولاتی میکند که در حوزهی خردهفروشی جایگاهی ندارد! مثلا اقدام این فروشگاه برای عرضهی دارو و تجهیزات پزشکی خبری بود که همه متعجب از چگونگی انجام آن داشت. آمازون قصد داشت با به دست گرفتن بازار دارو، قیمت را در این حوزه متعادل ساخته و خرید دارو توسط مشتری را تسهیل کند.
دلایل موفقیت فروشگاه اینترنتی آمازون
داستان “آمازون”، از ابتدا تا کنون که بزرگترین خردهفروشی جهان است، پر از درسهای آموزنده است. این شرکت در این راه با سختیهای زیادی مواجه شده است. برای مثال سال ۲۰۰۰ آمازون امتحان سختی را پس داد و سهام آن تا حد ورشکستگی سقوط کرد. اما جف بزوس که حاضر نبود از رویای کودکی خود دست بکشد بیکار ننشست. او ۱۳۰۰ نفر از کارمندان شرکت را کم کرد و کالاهایی که فروش کمی داشتند و سود آور هم نبودند را حذف کرده و شروع به بستن قراردادهایی برای خدمات بهتر به مشتریان و تسهیل حمل کالا کرد. در پی این اقدامات نه تنها آمازون و جف شکست نخوردند، بلکه در سال ۲۰۰۳ درآمد خالص آمازون به ۷۳٫۲ میلیون دلار رسید و از بحران خارج شد.
در کنار صدها موردی که میتوان بهعنوان دلایل موفقیت آمازون به آن اشاره کرد، چند مورد از مهمترین علل این برتری عبارتست از :
- سرمایهگذاریهای کلان در بخشهای مختلف برای رشد شرکت
- ذهنِ هوشمند و مدیریت بینقصِ جف بزوس
- اهمیت دادن به بخش لجستیک و ارسال سفارشات به مشتری که به عقیده برخی، مهمترین علت است. بخش عظیمی از ارسالهای آمازون را شرکتهای fedex و UPS انجام میدهند.
- تاکید جف بر برآورده کردن همه نیازها و سلایق مشتریان
- وب سرویس قدرتمند آمازون (آمازون کلاد AWS)
- ارائه قیمتهای رقابتی برای تمام کالاها
- استقبال و بهکارگیری ایدههای نوآورانه در بخشهای مختلف مثل امازون پرایم
- افزایش تسهیلات، انبارها و مراکز پردازش سفارشات در نقاط مختلف جهان
اکنون آمازون یکی از باارزشترین سهمها را در بازار بورس دارد. یک نکتهی جالبِ دیگر اینکه مدیرعامل آمازون، جف بزوس، در تازهترین ردهبندی افراد ثروتمند جهان، با کنار زدن افرادی مثل بیل گیتس که سالهای زیادی به عنوان ثروتمندترین افراد جهان به شمار میرفتند، در ردهی نخست قرار گرفت. در واقع میتوان گفت امروز آمازون و جف بزوس، روزهای اوج خود را سپری میکنند.
این شرکت اکنون شرکتهای زیادی را با خرید سهامشان به مجموعه خود اضافه کرده است. از آن جمله میتوان به فروشگاههای زنجیرهای Whole Foods اشاره کرد. وبگاههای الکسا اینترنت، دیجیتال فتوگرافی رویو، گودریدز و بانک اطلاعات اینترنتی فیلمها نیز متعلق به Amazon است.
- ۹۷/۰۹/۰۶